Grad Nagyatád

Nagyatád se smjestio na području pored rijeke Drave, oko 40 km udaljenosti od same rijeke.  Središnji je grad u Maloj regiji Rinyi. Zauzima izuzetno važno mjesto, gospodarski i kulturno, u životu 18 općina međusobno povezanih na malom području. Grad je smješten u jugozapadnom dijelu Mađarske, južno od unutarnjeg Somogya, 25 km udaljen od hrvatske granice (Berzence-Gola), 35 km udaljen od granice Barcs.

Turizam je glavna razvojna mogućnost Nagyatáda.  To je zbog činjenice da se u njemu mogu pronaći mnogi elementi turizma: ekološki, aktivni, kulturni, pa tako i oni za zdravlje i wellness. U tom području mogu se pronaći mogućnosti za lov, ribolov, planinarenje, kulturu, termalne kupke i Lido.

Značaj turizma je izuzetno važan i definiran kako u Nagyatádu, tako i u cijelom području. Temelji se na privlačnosti tog područja, odličnim prirodnim raznovrsnostima, termalnoj vodi i bogatim kulturnim vrijednostima. Lokalna vlast prepoznala je mogućnosti zdravog turizma na nacionalnoj i lokalnoj razini i zbog ove mogućnosti lokalna uprava razvila je svoje kupke i grad. To je uzrok da je Nagyatád postao centar Male Regije Rinye. Termalna kupka je otvorena tijekom cijele godine, a Lido je otvoren tijekom cijelog ljeta i čeka na turiste iz Mađarske, kao i na posjetitelje izvan granica. Postoji nekoliko mogućnosti za usluge smještaja: kamp, privatni smještaj, pansion i hotel.

Nagyatád ima još nekoliko turističkih atrakcija kao što su, Međunarodni park drvenih skulptura, izložbena dvorana Centra za posjetitelje, Park šuma, gradski muzej, Vojni park, Kulturni i sportski centar, gradska knjižnica, crkve, kapele, prirodni okoliš okolnog područja, mogućnosti za lov i ribolov, prikladan kvalitetan smještaj u gradu i okolnim naseljima koji pruža ugostiteljske usluge posjetiteljima. Lokalna uprava pruža predstavljanje zbiraka muzeja širem interesu javnosti, uvjetovanog stalnim postavom  i radom izložbe lokalne povijesne kolekcije.

Kao rezultat uspješne suradnje između Nagyatáda i Križevaca, te u okviru programa IPA Prekogranična suradnja programa Mađarska – Hrvatska 2007-2013, uspješno je proveden projekt pod nazivom „ViNaK”  i u Nagyatádu je osnovan turistički informativni centar. Ovaj turistički informativni centar omogućuje brojne i kvalitetne mogućnosti za informiranje turista.