Suradnja Križevaca i Nagyatada

Suradnja između Križevaca i Nagyatada je započela 2002. godine na inicijativu gradonačelnika, na temelju sličnih ekonomskih i društvenih karakteristika te male geografske udaljenosti. Na početku je ta suradnja obuhvaćala samo razmjenu delegacija tijekom manifestacija, no već 2004. godine suradnja se proširila na polje sporta i kulture kroz Sportske igre u Nagyatadu i Križevačko veliko spravišče. U travnju 2006. godine potpisan je službeni Sporazum o suradnji. Suradnja se dalje proširila i na područje gospodarstva u 2006. godini kroz zajednički EU projekt ”Razvoj modela poslovnih parkova” (BP Net) ukupne vrijednosti 667.684,00 EUR, s ciljem poboljšanja prekogranične suradnje između potpornih poduzetničkih institucija.

Budući da oba grada raspolažu značajnim prirodnim i kulturnim naslijeđem, kao i komplementarnim turističkim atrakcijama, zajednički razvoj turističke infrastrukture je daljnji korak u ovom prekograničnom prijateljstvu. U travnju 2010. godine tijekom redovitog sastanka, raspravljalo se o intenzivnijoj suradnji na području turizma te je ustanovljeno da u oba grada postoji značajan nedostatak turističke infrastrukture, kao i da je potrebno više ulagati u promotivne aktivnosti. Novi sastanci održani su u veljači 2012. godine, gdje su utvrđeni detalji projektne ideje, nakon čega je projekt pripremljen i prijavljen na 3. poziv za podnošenje projektnih prijedloga u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007-2013. Odluka o odabiru projekta za fuinanciranje primljena je krajem 2012. godine.

Ovaj projekt će pomoći očuvanju postojećih programa i struktura i stvaranju novih oblika suradnje u turizmu, kao i temelja za daljnju gospodarsku suradnju.

Grb grada_maljieredeticimer